Zo maak je je huis duurzamer | Noordhollands Dagblad

2021-12-14 16:56:08 By : Ms. Sost Biotech

Deze inhoud valt niet onder de verantwoordelijkheid van de hoofdredacteur.

Over de hele wereld stijgen de temperaturen. Het klimaat verandert. U kunt bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering, bijvoorbeeld door uw woning te verduurzamen. Een goede investering voor uw eigen portemonnee, maar ook voor de toekomst van de aarde.

Een goed geïsoleerd huis is belangrijk om de warmte in huis te houden. Het brengt ook veel voordelen met zich mee. Zo bespaar je op je energierekening, houd je kou en tocht buiten en stoot je minder CO2 uit. Ben je bang dat goede isolatie duur is? U krijgt hiervoor vaak subsidies. Check of je huis goed geïsoleerd is.

Zit een complete verbouwing er voorlopig niet in? Met een paar kleine aanpassingen kun je je huis duurzamer maken. Denk bijvoorbeeld aan verduisterende gordijnen voor de ramen. Dit type raamdecoratie heeft op zich een isolerende werking. Een voering zorgt voor extra isolatie. Het combineren van raamdecoratie heeft ook voordelen. Kies voor vitrages met tussenschotten of gordijnen. Door extra lagen voor je raam te creëren, isoleer je meer. Zo kun je alvast besparen op je energierekening. Kies voor gordijnen met ertussen of gordijnen. Door extra lagen voor je naam te maken, isoleer je meer.

Warm water bepaalt voor een groot deel je energieverbruik. Je kunt je levensstijl natuurlijk aanpassen en korter douchen. Schaf een douchetimer aan zodat je niet te lang doucht en je bespaart al.

Wat je ook kunt doen is op een duurzame manier warm water produceren. Denk aan een zonneboiler, die met behulp van de zon voor warm water zorgt. Dat is een stuk minder CO2-uitstoot. Met deze cv-ketel bespaar je ongeveer de helft aan energiekosten. Er zijn vaak subsidies voor dit soort maatregelen. Ideaal!

Koop zonnepanelen en wek zelf duurzame elektriciteit op. Zonnepanelen zijn klimaatvriendelijk en genereren winst. De kosten van aanschaf van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren met 50% gedaald. Ook de belastingdienst geeft de btw over de aanschaf en installatie terug, omdat zij u als uw eigen ondernemer zien omdat u zelf elektriciteit opwekt. Sommige gemeenten verstrekken ook subsidies voor zonnepanelen. Hoog tijd om te checken of dit voordelig voor u is. Het is in ieder geval winst voor het klimaat.

Energiezuinige verwarmingIn bijna alle huizen in Nederland werkt de verwarming op aardgas. Aardgas verdwijnt langzaamaan in woningen. Ga voor een HR-ketel met een slimme thermostaat. Dit betekent dat de verwarming zuinig wordt gebruikt. Zorg ervoor dat je huis al goed geïsoleerd is, dit maakt een enorm verschil voor je portemonnee. Een nieuwe manier van verwarmen wordt op termijn de norm in Nederland.

Je huis verduurzamen doe je niet zomaar, het gaat vaak in gelijke stappen. Voordat je je hele huis klimaatbestendig hebt gemaakt, ben je een aantal maanden bezig. Gelukkig krijg je voor veel duurzame maatregelen subsidies en blijven de kosten laag. Vraag uw gemeente naar alle voorwaarden.

Wil je direct kleine aanpassingen in je woning doen door bijvoorbeeld isolerende raamdecoratie te plaatsen? Lees dan de blogs van Veneta.com en laat je inspireren.